Viisiosaisen artikkelisarjamme viimeisessä osassa käsittelemme WordPress-sivuston nopeuttamista. Aiemmissa artikkeleissa käytiin läpi WordPressin perusteet, teemat, lisäosat sekä tietokannat.
Verkkosivuston nopeuttaminen on sivuston käyttäjäystävällisyyden ja tehokkaan toiminnan kannalta äärimmäisen tärkeää. Aiheesta on tehty lukuisia tutkimuksia, jotka alleviivaavat pienten latausaikojen etuja hitaampiin sivustoihin nähden. Vuonna 2017 tehdyssä tutkimuksessa havaittiin 0,1 sekunnin viiveen sivuston latausajassa vähentävän konversioastetta1 7%. Googlen mobiilikäyttäjiä käsittelevä tutkimus vuodelta 2018 paljasti puolestaan sivuston latausajan kasvamisen yhdestä sekunnista 10 sekuntiin lisäävän välitöntä poistumisprosenttia2 huikeat 123%. Tämänkaltaisten välittömien vaikutusten lisäksi hakukoneet rankaisevat hitaasti toimivia sivuja siirtämällä niitä alaspäin hakutuloksissa.
Sivuston latausajan voi selvittää käyttämällä esimerkiksi Googlen PageSpeed Insights -työkalua tai WebPageTestiä, jotka ovat molemmat maksuttomia ja toimivat suoraan selaimessa. Työkalu kertoo latausajan lisäksi tarkempia tietoja sivuston nopeuteen liittyvistä tekijöistä. Yleisesti ottaen hyvänä latausaikana pidetään alle kahta sekuntia.
1 Konversioasteella tarkoitetaan toteutuneiden tavoitteiden, kuten tilausten, suhdetta sivuston kävijämäärään.
2 Välittömällä poistumisprosentilla (engl. bounce rate) tarkoitetaan sitä osuutta kävijöistä, jotka saapuvat sivulle ja poistuvat sivustolta käymättä muilla sivuilla kuin sillä, jonka ensiksi avasivat. Tämä luku pyritään pitämään mahdollisimman alhaisena, sillä se viestii siitä, että sivu ei ole kiinnostava ja/tai tarpeeksi helppokäyttöinen.
Mitkä tekijät hidastavat WordPress-sivustoa?
WordPress-sivua hidastavia seikkoja on useita, mutta esittelemme tässä muutaman yleisimmän sekä helpoimmin korjattavan tekijän.
WordPress-sivun palvelin
Palvelimen sijainti sekä tekniset ominaisuudet yhdistettynä siihen, miten hyvin palvelin on konfiguroitu WordPress-sivustoille vaikuttavat sivuston nopeuteen suuresti. Mikäli sivuston kohderyhmä on pääosin suomalaista, kannattaa valita kotimainen palveluntarjoaja latausnopeuden maksimoimiseksi. Domainkeskuksen EasyWP-webhotellit ovat WordPress-optimoituja ja tarjoavat näin ensiluokkaisen hosting-alustan WordPress-sivustoille.
Lisäosat, teemat ja tietokannat
Teemat ja lisäosat on syytä pitää aina ajan tasalla jo tietoturvasyistä, mutta käyttämättä jääneiden teemojen ja lisäosien poisto nopeuttaa myös sivuston toimintaa. Lisäksi esimerkiksi siivoamatta jäänyt tietokanta pidentää latausaikoja ja kasvattaa osaltaan varmuuskopioiden tiedostokokoa turhilla tiedoilla. Tietokannasta voi poistaa turhat tiedot manuaalisesti phpMyAdmin-työkalun avulla tai vaihtoehtoisesti jollakin tarkoitukseen sopivista lisäosista, joita ovat esimerkiksi WP-Sweep ja Advanced Database Cleaner.
Kuvatiedostot
Liian suuret kuvatiedostot voivat hidastaa sivuston toimintaa merkittävästi. Kuvien tiedostokoko pitäisi siis pitää mahdollisimman pienenä, kuitenkin niin ettei kuvien laatu kärsi. Kuvatiedostoja voi optimoida manuaalisesti esimerkiksi Photoshopin avulla, mutta tarpeeseen on myös kehitetty useita lisäosia, kuten Imagify ja Smush. Näiden lisäosien avulla voi pienentää sivustolla olevien kuvien määrää radikaalisti laadusta tinkimättä.
Pyyntöjen suuri määrä
Sivustolle luodaan sisältöä pyyntöjen avulla, mutta pyynnöt hidastavat aina sivuston toimintaa sillä ne luonnollisestikin täytyy prosessoida. Sivuston nopeutta mittaavat työkalut kehottavat suurella todennäköisyydellä minimoimaan sivuston CSS- ja JS-tiedostojen kokoa sekä tehtyjen pyyntöjen määrää. Pyyntöjen määrän manuaalinen vähentäminen vaatii jo hieman laajempaa WordPress-osaamista, mutta tähän tarkoitukseen on myös kehitetty useita lisäosia. CSS- ja JS-pyyntöjen vähentämiseksi ja sitä kautta sivuston toiminnan nopeuttamiseksi voi ladata esimerkiksi Autoptimize– tai WP-Optimize-lisäosan.
Sivuston nopeuttaminen
Teemojen, kuvien, lisäosien ja muun sisällön säännöllisellä ylläpidolla voi parantaa helposti sivuston nopeutta. Hyvän hallinnoinnin lisäksi latausaikoja voi lähteä pienentämään muilla toimenpiteillä, joista mainittakoon välimuistittamisen käyttöönotto, taustaprosessien optimointi sekä nopean teeman ja lisäosien valinta.
Välimuistittaminen
WordPress-sivut ovat dynaamisia eli sivuston sisältö luodaan tietokannan tietojen pohjalta selaimen sitä pyytäessä, käytännössä siis sivulle mentäessä. Vierailijan tullessa WordPress-sivulle palvelin hakee sivun tiedot MySQL-tietokannasta ja PHP-tiedostoista ja luo näiden avulla sivuston käyttäjälle näytettävää HTML-sisältöä.
Dynaamisuuden vuoksi WordPress-sivuille kannattaa lisätä jokin välimuistituslisäosa (engl. caching plugin). Välimuistittamisen käyttäminen nopeuttaa WordPress-sivua moninkertaisesti, sillä sivua ei tarvitse luoda uudestaan joka näyttökerralla. Välimuistituslisäosa ottaa kopion sivusta ensimmäisen latauksen jälkeen ja jakaa välimuistissa olevaa versiota seuraaville vierailijoille. Hyviä välimuistituslisäosia ovat esimerkiksi W3 Total Cache, WP Super Cache sekä WP Rocket. Näistä jälkimmäisin on maksullinen, muista lisäosista on saatavilla maksuton versio.
Taustaprosessien optimointi
Toinen tapa parantaa WordPressin nopeutta on taustaprosessien optimointi. Taustaprosesseja ovat esimerkiksi mahdollisen varmuuskopiointilisäosan prosessit, ajastettujen julkaisujen cron-ajot sekä päivitysten tarkastamiseen liittyvät cron-ajot. Cron-ajoilla viitataan ajastettuihin tehtäviin, jotka suoritetaan automaattisesti, kun oikea aika ja päivämäärä koittavat. Mikäli kaikki ajastetut tehtävät ajetaan samanaikaisesti, voi se hidastaa sivuston toimintaa. Kannattaakin siis varmistaa, että esimerkiksi mahdolliset varmuuskopiot otetaan silloin, kun sivustolla ei ole paljoa muuta liikennettä.
Teemojen ja lisäosien valinta
Teeman ja lisäosien valinnassa kannattaa myös kiinnittää huomiota niiden nopeuteen. Raskas ja monimutkainen teema voi olla erittäin näyttävän näköinen, mutta karkottaa silti sivuston vierailijat liian pitkän latausajan vuoksi. Yleisesti ottaen onkin järkevämpää valita kevyempi ja yksinkertaisempi teema nopeuden varmistamiseksi. Lukuisat premium-teemat, eli maksulliset teemat, ovat optimoituja nopeuden maksimoimiseksi ja ne on koodattu hyviä käytäntöjä noudattaen. Myös huonosti koodatut lisäosat voivat nostaa latausaikoja ja niitä tulisi sen vuoksi välttää. Lisäosan laadusta saa hyvin osviittaa tutkimalla sen saamia arvosteluja WordPressin lisäosakirjastossa. Mikäli ei ole varmuutta siitä, hidastaako jokin lisäosa sivustoa vai ei, voi toimintaa testata sivuston nopeustestillä ennen ja jälkeen lisäosan asennuksen.