Tämä teksti on osa joulukuussa 2021 julkaistavaa WordPress-aiheista artikkelikokoelmaamme. Seuraava osa julkaistaan keskiviikkona 22.12.2021.
WordPressin lisäosat eli plugarit (engl. plugins) mahdollistavat erilaisten ominaisuuksien ja toiminnallisuuksien toteuttamisen WordPress-sivustolle. Lisäosat ovat teemojen tapaan valmiita paketteja, joiden käyttämiseen ei vaadita koodaustaitoja. Lisäosien avulla voidaan esimerkiksi parantaa sivuston nopeutta tai sijoittumista hakukonetuloksissa, luoda lomakkeita tai lisätä uusia kielivalintoja sivulle.
Maksullinen vai maksuton lisäosa?
Samalla tavalla kuin aiemmassa artikkelissa esiteltyjen teemojen kanssa, myös lisäosia on maksuttomia ja maksullisia. Maksullisten lisäosien edut ovat pitkälti samat kuin teemojen suhteen, eli maksullinen lisäosa sisältää yleensä enemmän toiminnallisuuksia ja paremmat tukipalvelut kuin maksuton lisäosa. Maksullisuus ei kuitenkaan suoraan kerro siitä, että lisäosa on hintansa väärti, vaan myös huonolaatuisia lisäosia voidaan koittaa kaupata maksullisina. Kannattaa siis tarkistaa ennen ostopäätöstä muiden lisäosan käyttäjien arvostelut lisäosasta sekä selvittää, onko lisäosassa jotain tiedettyjä tietoturvariskejä tai muuta ongelmallista.
Miten valita oikeanlainen lisäosa?
Lisäosia kannattaa lähteä etsimään WordPressin virallisesta lisäosahakemistosta, joka löytyy täältä. Lisäosien suuri määrä voi kuitenkin hankaloittaa sopivien lisäosien valintaa; artikkelin kirjoitushetkellä lisäosahakemistossa oli tarjolla 59 659 lisäosaa. Sen vuoksi tärkeintä onkin miettiä, mitkä oman sivuston tarpeet lisäosalle ovat, ja lähteä etsimään sopivaa vaihtoehtoa niiden perusteella. Lisäosaa valitessa kannattaa kiinnittää erityistä huomiota siihen, milloin lisäosaa on viimeksi päivitetty, sillä tietoturvan kannalta heikkolaatuinen ja päivittämätön lisäosa voi pahimmillaan johtaa sivuston hakkerointiin. Lisäosan tulee myös olla yhteensopiva sivuston teeman ja WordPress-version kanssa.
Lisäosien päivitys ja tarpeettomien lisäosien poisto varmistavat sivuston turvallisuuden
WordPress ja sen lisäosat kannattaa pitää aina ajan tasalla sekä sivuston toimivuuden että turvallisuuden takaamiseksi. Päivitykset sisältävät useimmiten tietoturvauhkia paikkaavia korjauksia ja/tai uusia ominaisuuksia lisäosan toimintaan. Päivittämättä jäänyt lisäosa muodostaa tietoturvariskin, sillä mahdollista havaittua haavoittuvuutta korjaavaa päivitystä ei ole otettu käyttöön. WordPress-lisäosien päivityksen voi automatisoida hallintapaneelin kautta, mutta automaattipäivityksissäkin on riskinsä – automaattisesti päivitetty lisäosa voi olla esimerkiksi epäyhteensopiva sivuston teeman kanssa, mikä aiheuttaa ongelmia sivuston toiminnassa. Moni hostingpalveluntarjoaja on ottanut palveluvalikoimaansa automaattisesti päivittyvät WordPress-webhotellit, jolloin päivityksistä ei tarvitse itse huolehtia. Domainkeskuksen WordPress-optimoituihin EasyWP-webhotelleihin voi tutustua täällä.
Lopuksi esittelemme vielä joitakin WordPressin tämän hetken suosituimmista lisäosista.
Yoast SEO
Yoast SEO on yksi WordPressin suosituimmista SEO- eli hakukoneoptimointilisäosista. Yoast SEO:n avulla verkkosivuston sisältö saadaan optimoitua hakukoneita miellyttäväksi usealla eri tavalla. Yoast SEO:sta on tarjolla maksuttoman version lisäksi myös maksullinen premium-versio, joka sisältää perusversiota enemmän toiminnallisuuksia ja työkaluja.
All-In-One WP Migration
All-In-One WP Migration on nimensä mukaisesti työkalu WordPress-sivujen siirtoon. All-In-One WP Migration sopii hyvin myös aloittelijoille helppokäyttöisyytensä vuoksi – sen avulla saa kerralla siirretyä niin tietokannan, mediatiedostot, lisäosat kuin teemat. Lisäosa on maksuton.
Elementor
Elementor on suosittu drag and drop -sivunrakennustyökalu. Elementorilla tehtyjä muutoksia voi seurata reaaliajassa sivun esikatselun avulla. Elementor sisältää yli 40 hyödyllistä widgettiä, joilla voi lisätä helposti sivulle erityyppistä sisältöä, kuten kuvia, videoita, gallerioita, soittolistoja tai karttoja. Elementor on maksuton, mutta siitä on saatavilla myös maksullinen Pro-versio.
WooCommerce
WooCommerce on maailman suosituin avoimen lähdekoodin verkkokauppaohjelmisto. WooCommercella voi luoda näyttäviä verkkokauppaympäristöjä ja kustomoida niitä helposti tuoteblokkien avulla. WooCommercen perusversio on maksuton ja toimintoja saa lisättyä entisestään joko ilmaisilla tai maksullisilla lisäosilla.
WP Rocket
WP Rocket on välimuistituslisäosa, joka parantaa sivuston suorituskykyä laskemalla latausaikoja. WP Rocket soveltuu helppokäyttöisyytensä vuoksi aloittelijoille – tärkeimmät optimoinnit otetaan automaattisesti käyttöön lisäosan käyttöönoton yhteydessä. Kokeneemmat käyttäjät arvostavat kuitenkin mahdollisuutta säätää sekä perusasetuksia että edistyneitä asetuksia tarpeen mukaan. WP Rocket on maksullinen eikä siitä ole saatavilla maksutonta kokeiluversiota.
WP Mail SMTP
WP Mail SMTP on WordPressin suosituin sähköpostien lähettämiseen tarkoitettu lisäosa. WordPress käyttää viestien lähetykseen PHP:n mail-funktiota, joka on usein kotisivutilan palveluntarjoajan päästä estetty tietoturvasyistä. WordPressin viestitoimintojen hyödyntäminen vaatii SMTP-lähetystavan aktivoinnin, jotta viestit kulkevat, ja tämän WP Mail SMTP tekee. Lisäosa on maksuton, mutta siitä on saatavilla myös maksullisia versioita lisätoiminnoilla.
Gravity Forms
Gravity Forms on maksullinen lisäosa, jolla saa rakennettua monimutkaisiakin yhteydenottolomakkeita helposti ja nopeasti. Editorin visuaalisessa käyttöliittymässä voi valita lomakkeeseen sisällytettävät kentät, määrittää niiden asetukset ja upottaa sitten valmiin lomakkeen WordPress-sivustolle. Gravity Formsin vuosihinta lähtee 59 dollarista.
MonsterInsights
MonsterInsights on WP:n suosituin Google Analytics -lisäosa. MonsterInsights mahdollistaa sivuston yhdistämisen Google Analyticsiin, jolloin tärkeät analytiikkatilastot saa näkyviin suoraan WordPressin hallintanäkymään optimoinnin helpottamiseksi. MonsterInsights on maksuton, mutta siitä on saatavilla myös premium-versio jonka vuosihinta lähtee 99,50 dollarista.