Tässä artikkelissa pureudumme webhotellien maailmaan. Aivan ensimmäiseksi kerromme mikä on webhotelli, minkä jälkeen tutustumme lähemmin webhotellin ominaisuuksiin ja siihen mihin webhotellia tarvitaan ja kenen kannattaa sellainen hankkia.
Mikä on webhotelli?
Lyhyesti sanottuna webhotelli on verkkoisännöintipalvelu, joka sisältää palveluntarjoajan konesalista valitun palvelintilan ja jonkin palvelimen hallintaohjelmiston. Esimerkiksi Plesk ja cPanel ovat yleisiä palvelimen hallintaohjelmistoja.
Jos valitset Domainkeskuksen webhotellin, sisältyy webhotelliin Plesk-hallintapaneeli. Plesk-hallintapaneeli on suomenkielinen ja sitä on helppo käyttää. Lisäksi se on alansa markkinajohtaja ja poikkeuksellisen edistyksellinen hallintaliittymä, jonka kautta ylläpitäjän on helppo hallita esimerkiksi sovelluksia, asetuksia, tilastoja, salasanoja ja käyttöoikeuksia vain muutamalla klikkauksella.
Webhotellin ominaisuuksia
Webhotelli kannattaa valita omien tarpeiden pohjalta. Esimerkiksi webhotellin nopeus, toimintavarmuus, hinta, sijainti, levytilan määrä ja mahdollisten sähköpostilaatikoiden määrä vaikuttavat webhotellin valintaan. Lisäksi kannattaa varmistaa, sisältyykö webhotelliin SSL-sertifikaatti ja millaista asiakaspalvelua webhotellin ylläpitäjä tarjoaa ja milloin asiakaspalvelu on auki. Varmista myös, kuinka asiakaspalveluun saa yhteyden, ja onko asiakaspalvelun yhteydenottotapa sinulle luonteva tapa olla yhteydessä asiakaspalveluun.
Erityisen tärkeää hyvä asiakaspalvelu on sellaiselle webhotellin käyttäjälle, jolla ei ole vielä kovin paljon kokemusta webhotelleista eikä myöskään kovinkaan paljon teknistä osaamista, ja joka ajattelee tarvitsevansa palvelun käytössä erityisen paljon palveluntarjoajan apua ja tukea. Osa palveluntarjoajista tarjoaa asiakkailleen maksutonta asiakaspalvelua puhelimitse, mutta itsestään selvää tällainen palvelu ei suinkaan ole. Jos englanti ei ole sinulla hallussa, kannattaa etukäteen tarkistaa myös suomenkielisen asiakaspalvelun saatavuus.
Domainkeskuksessa webhotellin tekniseen tukeen on panostettu erityisen paljon ja sen HelpDesk-tiimiä onkin kiitelty vuosien saatossa vuolaasti. Tiimi koostuu rautaisista ammattilaisista, joilla on alan koulutus ja jotka ovat työskennelleet vuosia Domainkeskuksen palveluksessa. HelpDesk-tiimi on tavoitettavissa monin eri tavoin niin puhelimitse, sähköpostitse kuin chatissakin. Näin asiakas voi helposti valita itselleen luontevimman tavan pyytää apua webhotellin käytössä. Moni asiakkaista suosii chat-palvelua ja se onkin nopea ja näppärä keino pyytää tarvitsemaansa apua.
Webhotellin tekniset vaatimukset
Teknisten ominaisuuksien osalta kannattaa varmistaa, että valitsemasi webhotelli sisältää riittävästi levytilaa ja että sen sallitut liikennemäärät ovat riittävän suuria. Esimerkiksi WordPress-sivuston kohdalla saattaa alkuun riittää pieni webhotelli, jossa on levytilaa vain 1 GT ja liikennettä esimerkiksi 50 GT kuukaudessa. Jos sivusto kuitenkin kasvaa, saattaa webhotelli pian jäädä pieneksi, ja sekä levytilan että liikennemäärien tarve voi kasvaa. Tästä syystä on hyvä varmistaa jo etukäteen, että sama palveluntarjoaja pystyy tarvittaessa tarjoamaan myös suurempia webhotelleja. Näin voit tarvittaessa päivittää webhotellisi entistä suurempaan, jos palvelun tarpeesi kasvaa.
Myös webhotellin hakukoneystävällisyyteen kannattaa kiinnittää huomiota, sillä liian hitaasti latautuva verkkosivusto tai verkkokauppa on tehokas keino karkottaa potentiaaliset asiakkaat ja muut yrityksestä kiinnostuneet vierailijat. Nopeus on siis valttia myös webhotellin toiminnassa ja nykyaikainen hakukoneystävällinen protokolla onkin webhotellin tärkeä valintakriteeri, sillä nykyaikainen protokolla vaikuttaa positiivisesti sivuston latautumisnopeuteen.
Muista myös varmistaa, että webhotelli sisältää riittävän määrän sähköpostilaatikoita ja että sillä on asianmukainen SSL-sertifikaatti. Ilman SSL-sertifikaattia toimiva sivusto voi johtaa siihen, että selaimet alkavat varoitella sivustosi vierailijoita sivuston mahdollisesti sisältämistä tietoturvariskeistä, mikä pelottaa helposti verkkosurffailijat turvallisemmille vesille eli sellaisille sivustoille, jotka käyttävät SSL-sertifikaattia.
Kuka tarvitsee webhotellin?
Webhotellia tarvitaan esimerkiksi yrityksen kotisivuille, harrastukseen liittyville kotisivuille tai silloin, kun halutaan luoda sähköpostilaatikoita omalle verkkotunnukselle. Erityisesti yrittäjien kannattaa panostaa heidän tarpeitaan vastaavaan webhotelliin. Domainkeskukselta löytyy erittäin luotettavia First Class- ja Business -webhotelleja yrityskäyttöön. Näiden webhotellien rakentamisessa on luotettu High Availability -alustaan, minkä ansiosta palvelua pyöritetään kahdella palvelimella, jotka ovat toisistaan riippumattomia. Jos siis toiseen palvelimista tulee jokin vika, jatkuu sovellusten käyttö ilman katkoksia toisen palvelimen ansiosta. Palvelimet sijaitsevat Domainkeskuksessa omassa konesalissa Suomessa, mikä lisää alustan luotettavuutta.