Tässä tekstissä perehdytään siihen, millainen on hyvä verkkotunnus sekä toisaalta siihen, millaisia ominaisuuksia on huonolla verkkotunnuksella. Esimerkiksi domainpäätteen valinnalla voi olla yllättävän suuri merkitys, mutta siitä kerromme lisää hieman tuonnempana. Kerromme myös siitä, miksi hyvän verkkotunnuksen valinta on niin kovin tärkeää yritykselle. Tämän postauksen vinkkien avulla pääset jo pitkälle hyvän verkkotunnuksen valinnassa!
Millainen on hyvä verkkotunnus ja miksi se on tärkeä?
Yrityksen verkkotunnuksen kannattaa sisältää yrityksen oma nimi, toiminimi, aputoiminimi tai tavaramerkki. Näin se auttaa takaamaan, että potentiaaliset asiakkaan löytävät yrityksen helposti myös verkossa. Kannattaa varmistaa, että yrityksen verkkotunnus näkyy niin yrityksen kotisivuilla, sähköpostiosoitteissa kuin mahdollisessa verkkokaupassakin, sillä tämä antaa yrityksestä ammattimaisen ja yhtenäisen kuvan. Samalla yhtenäisen verkkotunnuksen käyttäminen auttaa asiakkaita painamaan yrityksen nimen mieleen ja luomaan yhtenäistä yritysbrändiä. Jo yrityksen nimen valinnassa onkin hyvä miettiä, millainen nimi jää helposti asiakkaiden mieleen ja voisiko jo yrityksen nimessä, ja tätä kautta myös sen verkkotunnuksessa, käyttää jotakin tärkeää avainsanaa.
Hyvän verkkotunnuksen valinnassa kannattaa panostaa viestinnälliseen selkeyteen ja verkkotunnukseen, joka asettaa mahdollisimman vähän teknisiä rajoitteita. On hyvä varmistaa, ettei valittu verkkotunnus sekoitu helposti johonkin toiseen tunnukseen. Esimerkiksi liian samanlainen nimi kuin jonkin toisen yrityksen verkkotunnuksella voi aiheuttaa ikäviä väärinkäsityksiä.
Yksilöllisyys on valttia verkkotunnuksen valinnassa, sillä yksilöllinen verkkotunnus auttaa tuomaan esille kyseisen palvelun tai asian. Selkeys on myös erityisen tärkeä valintakriteeri. Tässä kohtaa kannattaa huomioida myös se, miltä verkkotunnus kuulostaa, kun se lausutaan ääneen ja miltä se kuulostaa erilaisilla kieliversioilla.
Jos käytät .fi-verkkotunnusta, muista varmistaa, että verkkotunnuksesi sisältää ainoastaan tällaisessa tunnuksessa sallittuja merkkejä ja että verkkotunnuksesi on lainmukainen. Siinä voidaan käyttää kirjaimia a-z sekä kansallisia kirjaimia å, ä ja ö, Suomen saamelaisia kirjaimia, numeroita 0-9 ja tavuviiva-miinusmerkkiä. Viimeksi mainittua ei kuitenkaan saa käyttää verkkotunnuksen ensimmäisenä eikä viimeisenä merkkinä, eikä tätä merkkiä saa yleensä käyttää sekä verkkotunnuksen kolmantena että neljäntenä merkkinä. Yhteensä merkkejä voi olla 2-63 kappaletta. Käytettäessä .fi-verkkotunnusta, tulee on tärkeää myös varmistaa, ettei tunnus loukkaa kenenkään suojattua tavaramerkkiä tai nimeä.
Millainen on huono verkkotunnus?
Huono verkkotunnus on viestinnällisesti epäselvä ja sen käyttäminen aiheuttaa teknisiä rajoitteita. Se saattaa myös sekoittua helposti jonkin toisen yrityksen verkkotunnukseen aiheuttaen pahimmillaan ikäviä väärinkäsityksiä. Huono verkkotunnus ei sisällä yrityksen omaa nimeä tai tuotemerkkiä, jolloin asiakkaiden voi olla vaikeaa löytää yritystä tai tuotemerkkiä verkosta. Jos yrityksen verkkotunnusta ei ole valittu ja mietitty ammattimaisesti, saattaa yrityksellä olla käytössään eri verkkotunnus esimerkiksi kotisivuillaan ja sähköpostiosoitteissaan, mikä luo yrityksestä helposti epäammattimaisen ja sekavan kuvan. Pahimmillaan huono verkkotunnus voi olla lainvastainen, jolloin yritys voi jopa menettää tunnuksensa.
Verkkotunnuksen domainpäätteen valitseminen
Suomalaisen yrityksen kannattaa yleensä valita verkkosivujensa domain-päätteeksi joko .fi tai .com – itse asiassa usein nämä molemmat kannattaa varata oman yrityksen käyttöön, sillä tämä helpottaa yrityksen kotisivujen löytymistä ja vähentää riskiä, että jokin toinen yritys hankkisi verkkotunnuksen yrityksesi nimellä esimerkiksi .com-päätteellä. Suomalaiselle asiakkaalle sekä .fi- että .com-pääte viestivät luotettavuudesta ja luovat sivustosta ammattimaisen kuvan. Ulkomaalaisten asiakkaiden kohdalla .com-pääte on luultavasti tutumpi vaihtoehto. Jos yrityksesi harjoittaa monipuolista toimintaa useissa eri maissa, kannattaa sen harkita myös kansallisten verkkotunnusten, kuten .es, .dk ja .se hankkimista, sillä nykyään myös suomalaiset yritykset voivat varata näitä kansallisia tunnuksia ja saada niiden kautta luottamusta paikallisessa asiakaskunnassa. Tuttuus luo turvallisuuden ja luottamuksen tunnetta ja tämä koskee myös kansallisia verkkotunnuksia.
Vapaiden verkkotunnusten haku onnistuu kätevästi Domainkeskuksen verkkotunnushakutyökalulla, joka löytyy täältä. Lisää tietoa verkkotunnuksen valinnasta erityisesti kaupallisessa merkityksessä löytyy aiemmin julkaistusta blogistamme.