Tämä teksti on osa blogiaiheista julkaisusarjaamme, jossa opastamme bloggaamisen aloittamiseen ja blogin saavutettavuuden lisäämiseen liittyvissä asioissa. Tämä teksti käsittelee oman markkina-alueen löytämistä.
Niche, eli vapaasti suomennettuna markkina-alue tai toiminta-alue, on termi johon törmää väistämättä mikäli etsiskelee tietoa bloggaamisesta englanninkielisiltä sivustoilta. Aloitteleville bloggaajille selviää nopeasti, että oikean toiminta-alueen valitseminen auttaa sivuston liikennöintimäärien maksimoinnissa, seuraajien löytämisessä ja myöhemmin blogin kaupallistamisessa. Oikean toiminta-alueen löytäminen on erittäin tärkeää, jos mielii menestyneeksi bloggaajaksi.
Mitä termi siis tarkoittaakaan? Miten se voi auttaa blogin menestyksessä ja mikä on paras tapa löytää oma toiminta-alueensa? Käsittelemme tässä kirjoituksessa juuri näitä kysymyksiä. Kirjoituksen luettuasi sinulla on varmasti parempi käsitys siitä, miten toiminta-alueen valinta hyödyttää sinua ja miten valitset sen oikein.
Mikä on niche eli markkina-alue?
Yksinkertaisimmillaan niche on bloggaamisen kontekstissa blogisi kantava teema ja kirjoituksiasi yhdistävä tekijä. Sen sijaan, että kirjoitukset käsittelisivät useita toisiinsa liittymättömiä aiheita, käsittelläänkin yksittäisen asian eri puolia ja näkökulmia siihen. Esimerkiksi urheilu on todella laaja aihealue, mutta mikäli olet erityisen kiinnostunut vaikkapa surffaamisesta, olet löytänyt oman toiminta-alueesi suuremman urheilu-viitekehyksen alta. Voit rajata aluetta vielä tarkemmaksi bloggaamalla esimerkiksi surffaamisesta Havaijilla. Moni bloggaaja pelkää kapean toiminta-alueen rajoittavan potentiaalisen yleisön kokoa, mikä on täysin totta. Se ei kuitenkaan ole lainkaan huono asia!
Miksi blogilla on tärkeää olla oma markkina-alue?
Liian laaja kohderyhmä vähentää blogisi vetovoimaa ainakin aloitusvaiheessa, mikä näkyy myös konkreettisesti. Vierailijoiden määrä ja sijoittuminen hakukoneissa aiheuttavat luultavasti pettymyksen laaja-alaisen blogin aloittajalle. Laaja-alaisia blogeja, jotka saavat vierailijat koukuttamaan, on toki olemassa – esimerkkeinä mainittakoon Popsugar ja Buzzfeed. Aloittelevan blogin on kuitenkin äärimmäisen hankalaa kilpailla tämänkaltaisten huippusuosittujen sivustojen kanssa. Tämän takia blogin perustaminen tietyn aihealueen ympärille luo monia mahdollisuuksia verrattuna laajaan aihepiiriin. Blogin kehittäminen rajatun alueen ympärille auttaa..
- Vähentämään kuormitusta – Bloggaaminen tapahtuu oman jaksamisesi rajoissa. Kuvittele tilanne, jossa blogia on pidettävä ajan tasalla lukuisten aihealueiden osalta jatkuvasti. Yhden aihepiirin blogi on huomattavasti helpommin käsiteltävissä.
- Kasvattamaan yleisöä nopeammin – Ihmiset etsivät netistä vastauksia kysymyksiinsä. Mikäli blogisi käsittelee tietyn aihealueen ympärillä olevia kysymyksiä, jäävät sivustolle päätyneet vierailijat todennäköisemmin seuraamaan kuullakseen lisää asiasta.
- Luomaan asiantuntijastatuksen – Mitä syvemmälle menet valitsemasi aiheen parissa, sitä enemmän sinusta välittyy kuva aiheeseen liittyvän tiedon luotettavana lähteenä.
- Kaupallistamaan blogisi – Henkilökohtaisen suhteen ja luottamuksen luominen on helpompaa pienen ja lojaalin yleisön kanssa. Jos päätät jossain vaiheessa perustaa vaikkapa verkkokaupan, sinulla on jo potentiaalisia asiakkaita tämän ryhmän sisällä!
Miten löytää oikea markkina-alue?
Täydellisen markkinaraon löytäminen blogille voi tuntua siltä kuin etsisi neulaa heinäsuovasta, sillä vaihtoehtoja on lähes loputon määrä. Hyvänä ohjenuorana voi kuitenkin pitää sitä, että ihannetapauksessa blogin aihepiiri on sellainen, jossa omat kiinnostuksen kohteet, asiantuntijuus ja kaupallistamispotentiaali kohtaavat. Katsotaanpa seuraavaksi näitä ominaisuuksia hieman tarkemmin.
Mistä olet kiinnostunut?
Vaikka ohjeistus kirjoittaa asiasta, johon suhtaudut intohimolla, voi kuulostaa kliseiseltä, piilee siinä kuitenkin totuuden siemen. Löytäessäsi aiheen, josta todella pidät, jaksat todennäköisemmin nähdä vaivaa ja käyttää aikaa blogisi parissa. Lisäksi todennäköisyys sille, että lannistut ensimmäisen vastoinkäymisen kohdatessasi, pienenee huomattavasti. Näiden lisäksi ideoita kirjoituksiin keksii huomattavasti helpommin, kun asia on aidosti kiinnostava.
Tässä hieman apukysymyksiä omien kiinnostuksen kohteiden kartoitukseen:
- Mikä on intohimosi?
- Mitä asioita teet mielelläsi vapaa-ajalla?
- Mitä harrastuksia sinulla on?
- Mistä aiheista haluaisit keskustella ihmisten kanssa?
- Minkä oppimisesta nautit?
Mistä asioista tiedät?
Monet ihmiset ujostelevat blogin aloittamista siksi etteivät koe tietävänsä aiheesta tarpeeksi. Yleinen ajatus on, että pitäisi olla valmis alan asiantuntija voidaaksen auttaa muita. Tämä ei kuitenkaan ole totta! Jos tiedät peruasiat jostakin, tiedät jo luultavasti enemmän kuin suurin osa ihmisistä. Lisäksi, jos olet aidosti kiinnostunut aiheestasi, on oppiminen ja oman asiantuntijuuden kasvattaminen luonnollisen tuntuista. Voit jopa kirjoittaa haasteista, joita kohtaat oman oppimisprosessisi aikana ja kertoa muille, miten löysit ratkaisut näihin ongelmiin.
Kysy itseltäsi seuraavat kysymykset osaamisesi kartoittamiseksi:
- Missä olet hyvä?
- Mistä asioista tiedät paljon?
- Mihin muut ihmiset pyytävät apuasi?
- Mistä aiheista voisit puhua tutuille tai jopa tuntemattomille tuntikausia?
Onko aihepiirisi kaupallistettavissa?
Kaikki bloggaajat eivät toki pyri kaupallistamaan blogejaan, mutta mikäli se kiinnostaa vähääkään, kannattaa pohtia seuraavaa: olisiko mikään miettimistäsi aihepiireistä sellainen, jonka voisit kuvitella pystyväsi kaupallistamaan? Tähän vaikuttaa kolme tekijää:
- Yleisön koko: onko suuri yleisö kiinnostunut valitsemastasi aiheesta? Voit käyttää Google Trends -työkalua selvittääksesi kuinka moni hakee Googlesta aiheeseesi liittyviä sanoja. Näet myös samalla, onko kiinnostuksen määrä nousussa, laskussa vai tasainen. Pyri valitsemaan aihe, johon on joko tasainen tai nouseva kiinnostus.
- Kilpailijat: Onko alalla jo vakiintuneita blogeja? Jos löydät useita jo olemassa olevia, suosittuja blogeja, on tämä merkki siitä että markkinarako on kannattava. Muista kuitenkin, että sinun on selvitettävä, kuinka erottua kilpailijoistasi.
- Kaupallistamisvaihtoehdot: käyttävätkö yritykset rahaa mainontaan valitsemasi aiheen yhteydessä? Voit selvittää tämän helposti googlaamalla aiheeseesi liittyviä avainsanoja, jolloin näet maksetut mainokset hakutuloksissa. Mikäli yritykset mainostavat jo valmiiksi Adwordsin kautta, saatat pystyä kaupallistamaan blogisi Adsense-mainosten avulla. Muitakin kaupallistamisvaihtoehtoja toki löytyy esimerkiksi kumppanuusmyynnin ja omien tuotteidesi kautta.
Oman markkina-alueen valinta
Täydellisen markkinaraon löytäminen tarkoittaa tasapainon löytämistä liian laajan ja liian kapean aihepiirin väliltä. Mikäli aihepiiri on liian laaja, jäät helposti suurten sivustojen varjon. Mikäli aihepiiri on liian kapea, ei sille välttämättä löydy kysyntää. Käytä siis tarpeeksi aikaa sopivan aihepiirin rajaukseen ja tee harkittu valinta. Varmaa tietoa siitä, onko valinta oikea, ei saa kuin kokeilemalla, ovatko kirjoituksesi vetovoimaisia. Muista kuitenkin, että voit aina muuttaa mieltäsi tai aloittaa alusta, mikäli kokeilu epäonnistuu.