Tämä teksti on osa joulukuussa 2021 alkavaa WordPress-aiheista artikkelikokoelmaamme. Seuraava osa julkaistaan keskiviikkona 8.12.2021.
WordPress eli WP on maailman suosituin sisällönhallintaohjelmisto, joka mahdollistaa monenlaisten verkkosivujen luomisen blogeista verkkokauppoihin. WP perustuu avoimeen lähdekoodiin ja on käytettävissä myös täysin maksutta. WP on kirjoitettu PHP-kielellä ja käyttää MySQL-tietokantaa tietojen tallennukseen. WordPressiä on kehitetty aktiivisesti vuodesta 2003, jolloin sen ensimmäinen versio julkaistiin.
Verkkosivustoista 42,4% käyttää WordPressiä [1], mutta mikäli tarkastellaan pelkästään sisällönhallintajärjestelmiä käyttäviä verkkosivustoja, saavuttaa WP jopa 65% osuuden. [2]
WordPressistä on olemassa kaksi versiota, jotka menevät helposti keskenään sekaisin. WordPress.com on selainpohjainen blogipalvelu, joka sisältää jo itsessään hostauksen. WordPress.org on tässäkin artikkelissä käsitelty avoimen lähdekoodin julkaisujärjestelmä, joka on ladattavissa wordpress.org-sivustolta tai esimerkiksi Pleskin WP Toolkitin kautta.
Mihin WordPressin suosio perustuu?
WordPressin suosiota selittää moni tekijä, joista esittelemme tässä muutamia.
Maksuttomuus
WordPress on maksuton ohjelmisto, eli sen lataaminen, asennus, käyttö sekä muokkaaminen hoituvat ilman erillisiä lisämaksuja. WordPress-sivusto vaatii verkkoliikenteessä toimiakseen kuitenkin domainnimen sekä webhotellin, jossa sivuston ylläpito tapahtuu. Suosittelemme WP-sivujen alustaksi jotakin EasyWP-webhotelleistamme, sillä ne on optimoitu WordPressille.
Muokattavuus
WP:n käyttö on mahdollista ilman aiempaa kokemusta verkkosivujen toteutuksesta tai suunnittelusta. Mikäli koodaus tai websuunnittelu ei ole ominta alaasi, voit valita käyttöösi jonkin tuhansista maksuttomista teemoista. WP-teemoja löytyy niin blogeille, kotisivuille kuin verkkokaupoille. Teemat ovat myös pitkälti kustomoitavissa hallintapaneelin kautta, jolloin saat vaihdettua esimerkiksi värejä, logoja tai taustaa kirjoittamatta riviäkään koodia!
Teemojen lisäksi voit kustomoida sivuasi pluginien eli lisäosien avulla. Lisäosat lisäävät erilaisia toiminnallisuuksia sivustollesi esimerkiksi analytiikan tai yhteydenottolomakkeen muodossa.
Hakukoneoptimoinnin toimivuus
WordPress on monen markkinoinnin ammattilaisen suosikki, eikä vähiten hakukoneoptimointiominaisuuksiensa vuoksi. Hakukoneoptimointilla (search engine optimization, SEO) pyritään parantamaan sivun tai sivuston sijoituksia hakutulosten luettelossa tiettyjä hakusanoja käyttäessä. Hakukoneoptimoinnin tarkoitus on saada sivu tai sivusto hakutulosten kärkeen niille hakijoille, jotka käyttävät sivun tai sivuston ylläpitäjän määrittelemiä avainsanoja haussaan. Hakutuloksissa ylös sijoittumista edistää sivuston rakenne, joka on hyvien käytäntöjen mukaista WP:n koodin perusteella. Hakukoneoptimointiin on myös lukuisia lisäosia, jotka ovat maksutta ladattavissa.
Helppo hallinta
WordPress mahdollistaa teemojen ja lisäosien päivityksen helposti hallintapaneelin kautta ja esimerkiksi EasyWP-webhotellimme hoitavat näiden päivitykset automaattisesti. WP ilmoittaa myös siitä, kun uusi WordPress-versio on ladattavissa ja lataus tapahtuu yhdellä napinpainauksella. Mikäli päivität teemoja tai lisäosia manuaalisesti, etkä ole varma, toimivatko tekemäsi muutokset, voit ladata jonkin varmuuskopiointilisäosan, jolloin voit helposti palata takaisin tilaan ennen muutoksia jos jotakin menee pieleen.
Sanastoa:
Sisällönhallintajärjestelmä (content management system, CMS)
Sisällönhallintajärjestelmä on ohjelmisto, joka mahdollistaa sivuston sisällön helpon hallitsemisen. Sisällönhallintajärjestelmää käyttäessä ei tarvita koodaustaitoja, vaan uudet sivut, artikkelit, kuvat sekä muut tiedostot lisätään graafisen käyttöliittymän kautta.
Lisäosa eli plugari (plugin)
WordPress käyttää lisäosia eli plugineita toiminnallisuuksien lisäämiseen. WordPress-pluginit voivat olla maksuttomia tai maksullisia. Maksuttomia lisäosia oli tämän artikkelin kirjoitushetkellä 59 529 kpl. Lisäosia kannattaa lähteä etsimään WordPress.orgin virallisesta lisäosahakemistosta, joka löytyy täältä Kaikkia saatavilla olevia lisäosia ei kuitenkaan kannata lähteä latamaan, sillä suuri lisäosien määrä hidastaa sivuston toimintaa. Päivittämättä jääneet lisäosat voivat myös muodostaa tietoturvariskin. Lisäosista kerromme lisää tämän artikkelisarjan kolmannessa osassa.
Teema (theme)
WordPressin ulkoasua sekä toiminnallisuuksia voidaan muokata teemojen avulla. Valmiit teemat ovat verkkosivujen ulkoasupohjia, joita voi muokata tiettyihin rajoihin saakka. Maksuttomia teemoja on 8982 kappaletta [3]. Suurin osa WP-kehittäjistä suosii maksullisia teemoja, sillä ne ovat melko itsestäänselvästi ilmaisteemoja parempia ja sisältävät enemmän toiminnallisuuksia sekä kustomointimahdollisuuksia. Kerromme teemoista lisää seuraavassa artikkelissamme.
Lähteet:
[2] https://w3techs.com/technologies/overview/content_management